Verkiezingsprogramma's doorberekend | De cijfers van het CPB

Bij elke Tweede Kamerverkiezingen komt het Centraal Plan Bureau (CPB) met de doorberekeningen van de verkiezingsprogramma’s.


Vandaag publiceerde het CPB de doorberekeningen van de tien partijen die zich hiervoor hadden aangemeld: VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie, SGP, Denk en 50Plus. Partijen als PVV, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie lieten hun programma's om uiteenlopende redenen niet doorrekenen.


Natuurlijk kijken wij vanuit Partos met grote interesse naar de doorberekeningen als het gaat om OS-gelden. Hieronder een overzicht van wat de politieke partijen willen als het gaat om uitgaven ontwikkelingssamenwerking:

Verandering in OS-budget ten opzichte van basispad (in miljarden). 

Legenda
Rood - Voldoet niet aan 0,7% van het BNI 
Geel - Haalt door middel van de veranderingen de 0,7% van het BNI
Groen - Behaalt en overstijgt door middel van de veranderingen de 0,7% van het BNI


Financiering voor ontwikkelingssamenwerking is een belangrijk thema voor de leden van Partos. Samen met hen maken wij ons sterk voor 0.7% van het Bruto Nationaal Inkomen. Sinds het kabinet Rutte-II is er structureel 1,4 miljard euro bezuinigd op het ontwikkelingsbudget. Door deze structurele bezuinigingen is de internationaal afgesproken norm van 0.7 procent van het Bruto Nationaal Inkomen helaas al jaren uit zicht.

Bron

 

Wil je meer weten over de rol van ontwikkelingssamenwerking voor, tijdens en na de Tweede
Kamerverkiezingen? Bezoek dan ons Verkiezingsportaal. Daar vind je onder meer een overzicht van wat politieke partijen willen met OS een heuse OS-stemhulp.