Overige kieswijzers


Naast de Partos stemhulp, zijn er een hele hoop kieswijzers gepubliceerd die jou helpen en goede keuze te maken op 17 maart. Bekijk ook eens...


Politieke Sekswijzer
Met deze stemwijzer kunnen jongeren hun eigen opvattingen over seks en seksualiteit vergelijken met die van 11 politieke partijen: VVD, CDA, D66, PvdA, Groenlinks, SP, ChristenUnie, PvdD, SGP, 50+, Bij1. Dat doen ze aan de hand van 15 stellingen rond onderwerpen als seksuele wensen en grenzen, anticonceptie, abortus, soa’s en HIV en meisjesbesnijdenis en kindhuwelijken.
De Sekswijzer is een initiatief van Rutgers, SOA-AIDS Nederland, Amref, Choice en het aidsfonds.

Kieskompas
Een wetenschappelijk onderbouwde stemhulp op initiatief van de Vrije Universiteit. Het kompas laat zien welke partijen het meest dichtbij de kiezer staan qua kijk op de maatschappij. Partijen hebben bij iedere stelling een bron aangeleverd waarin hun standpunt bevestigd wordt.

 

ProDemos Stemwijzer
Populairste stemwijzer met dertig stellingen met uitleg en bijbehorend stemadvies.

 

ProDemos Stemmentracker
Stemwijzer aan de hand van 30 behandelde moties van het afgelopen regeringstermijn. Op basis van het stemgedrag van de politieke partijen op de moties wordt een stemadvies gegeven.

 

ProDemos YoungVoice
Politiek tinderen speciaal voor jongeren; aan de hand van het liken of disliken van 30 stellingen wordt een stemadvies gegeven. Alle stellingen hebben een uitlegvideo en het stemadvies geeft naast een partij ook een advies voor een jonge politicus aan om op te stemmen.

 

ProDemos Partijenwijzer
Met de PartijenWijzer kom je er op basis van 12 thema’s achter welke politieke partij(en) het best bij jouw ideeën passen. Per thema kun je met behulp van de drie medailles de standpunten in volgorde zetten. De PartijenWijzer gaat over grote thema's die achter de actuele politieke discussie en beleidsplannen liggen.

 

Algemeen Dagblad keuzehulp
Keuzehulp aan de hand van actuele thema's en verkiezingsprogramma’s van 18 partijen. Bij de dertig stellingen moet een balk worden verschoven in de richting van het antwoord, om hiermee je standpunt ten opzichte van de stelling te kiezen.

 

Volkskrant stemchecker
Deze kieswijzer is geen stemadvies, maar kijkt naar wat partijen daadwerkelijk hebben gestemd in de Tweede Kamer, en dus niet enkel naar campagnebeloftes. Het stemadvies wordt gegeven aan de hand van de antwoorden op de 29 stellingen verdeeld over zeven thema’s.

 

Jongeren kieswijzer
Kieswijzer die zich richt op thema’s die belangrijk zijn voor jongeren zoals studiefinanciering, huurprijzen, minimumloon en inclusiviteit. Bij iedere stelling is te lezen hoe de partijen hebben gestemd. De Jongeren Kieswijzer is een initiatief van IZI Solutions en de Nationale Jeugdraad.

 

Welke partij past bij mij?
Kieswijzer gebaseerd op de partijprogramma's van zittende partijen in de Tweede Kamer. Bij ieder van de 23 vragen kan aangegeven worden hoe belangrijk het onderwerp voor de stemmer is.