Innovatie

Thema

Ontwikkelingssamenwerking is flink in beweging. Spelers, samenspel, speelveld en spelregels veranderen ingrijpend. Dit vraagt van ontwikkelingsorganisaties om voortdurend te innoveren en in te spelen op veranderende omstandigheden en nieuwe kansen. Daarom zet Partos in de toekomst in op het verbinden van innovators voor vernieuwing en impact. Bij het 10-jarig jubileum zette Partos innovatie al in de schijnwerpers tijdens een bruisend Innovatiefestival en een jaar later weer tijdens het Connected Development Festival. Verhalen over vernieuwing bij ontwikkelingsorganisaties bundelde Partos in het boek ‘Van Start-ups tot Striphelden’.

 

The Spindle
Als branchevereniging is Partos bij uitstek gepositioneerd om de rol van verbinder voor vernieuwing op te pakken. Daarom lanceert Partos in 2016 de hub The Spindle: connecting innovators for development. Partos richt zich daarbij niet alleen op leden maar juist ook op een grote diversiteit van actoren uit het maatschappelijk middenveld, het bedrijfsleven, de overheid en kennisinstituten, zowel binnen als buiten Nederland. Het betreft niet alleen de gevestigde organisaties, maar ook jonge en vernieuwende initiatieven, start-ups en sociale ondernemingen. Met financiering van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kan dit vijfjarige programma van start, waarbij The Spindle de innovatiekracht van maatschappelijke organisaties gaat versterken en een bloeiend ecosysteem voor innovatie wil creëren. Hiermee droomt Partos dat deze on- en offline community bij gaat dragen aan een duurzame wereld voor iedereen. Bekijk welke innovaties hier al aan werken op TheSpindle.org en doe mee!

 

Een aantal innovatieve ideeën komen voort uit het Partos Leerplatform, dat je kan zien als voorloper van The Spindle. Het Leerplatform bracht diverse thematische werkgroepen voort, waar waardevolle kennis gedeeld wordt. Zo zijn er de publicaties ‘Leave no one behind’ en ‘Towards an improved use of monitoring data’, maar ook initiatieven als de Exclusion Radar. The Spindle kan ideeën verder ontwikkelen, opschalen en uitdragen.

 

Heb jij ook een innovatief idee of wil je meer weten? Neem dan een kijkje op TheSpindle.org. Wil je je laten inspireren? Kom dan op een van de Partos bijeenkomsten in het kader van The Spindle of kom natuurlijk naar het jaarlijkse Innovatiefestival!

 

The Spindle: