Politieke steun voor ontwikkelingssamenwerking groeit

Nieuws

Er is een steeds groter wordende steun in de Tweede Kamer voor ontwikkelingssamenwerking. Naar aanleiding van een GroenLinks motie van Rik Grashoff kopten diverse media ‘Kamer wil meer geld voor ontwikkelingshulp’.


De groeiende steun blijkt niet alleen uit deze motie, waarin Grashoff pleit voor een terugkeer naar 0.7 procent van het BNP voor ontwikkelingssamenwerking. Ook in de verkiezingsprogramma’s van de diverse partijen staan passages over meer steun voor ontwikkelingssamenwerking. De SGP bracht tijdens de begrotingsbehandeling voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BuHaOS) ook een amendement in voor extra geld. Helaas wilde de PvdA door coalitiegenoot VVD dit amendement niet steunen. Wel lijkt het budget van 2017 iets minder krap te worden, door een aangekondigde meevaller op eerstejaars asielkosten. Ondanks de bredere steun in de Tweede Kamer blijft het spannend tot de najaarsnota van Minister Ploumen. Heeft deze steun ook gevolgen voor de begroting van ontwikkelingssamenwerking?

Ondanks de bredere steun in de Tweede Kamer blijft het spannend tot de najaarsnota van Minister Ploumen. Heeft deze steun ook gevolgen voor de begroting van ontwikkelingssamenwerking?

Ruime meerderheid voor ontwikkelingssamenwerking
Vorige week was Partos samen met veel van haar leden bij de begrotingsbehandeling van de commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in de Tweede Kamer. Op maandag 7 november was er het wetgevingsoverleg, waar het debat over het meten van effectiviteit en efficiëntie van ontwikkelingssamenwerking de hoofdmoot voerde. Vervolgens werd de behandeling de daaropvolgende woensdag- en donderdagavond plenair behandeld, waar het er meer politiek aan toe ging. SP, PvdD, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en SGP spraken zich positief uit over ontwikkelingssamenwerking en het belang daarvan, terwijl de VVD sceptisch was en de PVV ontwikkelingssamenwerking ‘weggegooid geld’ noemde.

 

De ruime meerderheid voor ontwikkelingssamenwerking ging gepaard met ontevredenheid over de begroting voor 2017, omdat er wederom grote bezuinigingen op de begroting plaatsvinden. De ChristenUnie en GroenLinks dreigen zelfs tegen de begroting te stemmen. Minister Ploumen gaf geen haarbreed toe en ontraadde vrijwel alle moties of vroeg Kamerleden ze aan te houden. Volgens haar is het wachten op de najaarsnota. Een lichtpunt is dat de motie van GroenLinks over 0.7 procent en de motie van Van Laar (PvdA) over meer geld voor de Dutch Relief Alliance (noodhulp) zijn aangenomen bij de stemmingen.

 

Kosten voor opvang asielzoekers
Een belangrijk discussiepunt is de financiële meevaller op eerstejaars asielkosten. De kosten van de eerstejaars asielopvang in Nederland worden betaald uit ontwikkelingsgelden en voor dit jaar werden zeer veel kosten verwacht. Deze kosten blijken nu echter mee te vallen, waardoor er geld vrijkomt. Dit geld blijft Official Development Assistance (ODA) en komt dus terug op de begroting. Het is alleen nog onbekend om hoeveel geld het gaat en hoe dit geld ingezet gaat worden.

 

Mulder (CDA), Van Veldhoven (D66) en Voordewind (CU) willen dit geld graag uitgeven aan noodhulp en opvang in de regio. De minister wil echter niet meer informatie vrijgeven voorafgaand aan de Najaarsnota, waardoor het nog even spannend blijft wat hiermee gaat gebeuren. De Najaarsnota wordt uiterlijk 1 december gepubliceerd.

 

Op de hoogte blijven?
Partos volgt de politiek op de voet als het gaat om ontwikkelingssamenwerking. Als (betaalde) dienst naar haar leden brengt Partos wekelijks een update per e-mail uit, de Partos Politieke Monitor, waarmee je zelf ook altijd up-to-date bent. Voor vragen hierover kun je terecht bij Ingrid Coenen, via ingrid@remove-this.partos.nl