Sfeervol & inspirerend Partos Innovatiefestival 2016

Nieuws

Op 6 oktober jl. organiseerde Partos voor de derde maal het Partos Innovatiefestival. Met zo'n 350 enthousiaste bezoekers werd het een sfeervolle en inspirerende dag vol met workshops, Lightning Talks en meer.


De zaal stroomt vol, mensen zoeken snel een plekje in de grote zaal van NEMO Science Museum. Terwijl het publiek nog toestroomt, openen Kirsten van den Hul en Babah Tarawally alvast met een goede energizer de derde editie van het Partos Innovatiefestival. “Handen omhoog als je ondernemer bent”, roept Kirsten door de microfoon. Een flink aantal handen gaat omhoog. “Handen omhoog als je lid van Partos bent”, vervolgt Babah, en weer gaan een heleboel handen de lucht in. Het publiek is wakker.

 

Na de opening volgt de volgende stevige energizer: Tako Rietveld komt ‘on stage’ met een schoolklas uit Amsterdam-Oost. Luidkeels onderbouwen de kinderen de boodschap van Tako: ‘Luister naar kinderen’. De zaal mag zelf ook ondervinden hoe goed het voor je organisatie kan zijn om kinderen naar dilemma’s te laten kijken. Op een vraag uit de zaal hoe een ideale school eruit moet zien gaan alle dertig vingers de lucht in. De antwoorden variëren van: “De school moet een leuk tintje hebben”, tot de wat meer inhoudelijke antwoorden: “meer spreekbeurten”, “samen de les vorm geven”. Ook moeilijke onderwerpen als racisme worden niet geschuwd. Alle kinderen zijn unaniem in het verwerpen ervan. Toch komt ook de politiek hier om de hoek kijken en wordt Wilders aangehaald.  Een jongetje wil graag wat zeggen over de ‘minder, minder-uitspraak’ van Wilders. “Er zijn ook goede Marokkanen”, begint het jongetje, “er zijn bijvoorbeeld ook politieagent Marokkanen”, besluit hij.  Deze uitspraak maakt indruk en wordt later nog aangehaald in andere programmaonderdelen.

De zaal mag zelf ook ondervinden hoe goed het voor je organisatie kan zijn om kinderen naar dilemma’s te laten kijken.

De opening krijgt een laatste dosis energie met de Lightning Talk van Tim Nijland over Virtual Reality. Hij spreekt over het belang ervan voor de fondsenwerving, maar ook om het te gebruiken voor de training en opleiding van medewerkers. Voor ontwikkelingsorganisaties is VR dus een interessante tool om in te zetten. De VR brillen die hij meebrengt gaan later van hand tot hand en worden veelvuldig uitgeprobeerd. Uiteindelijk gaat het toch om de ‘ervaring’.

 

Volle workshops
Na de plenaire opening gaat iedereen zijn weg, opzoek naar een van de vele andere onderdelen. Workshops als Filmen met je iPhone, Political Campaigning en Exclusion Radar trekken volle zalen. Maar, vooral The Spindle Innovation Challenge kan op veel bezoekers rekenen. Hier pitchen verschillende organisaties hun nieuwste innovaties of beste ideeën ten overstaan van een professionele jury. Uiteindelijk worden er twee winnaars uitgekozen, een voor het beste idee en de ander voor de beste innovatie. Uiteindelijk krijgen de Tax Justice Campaign en Free the Seed in de afsluiting van het festival uit handen van juryvoorzitter Willem Elbers allebei een mooie prijs.

 

Na de pauze starten de nieuwe rondes workshops en vindt in de theaterzaal van NEMO het plenaire gedeelte plaats met veel inspirerende talks, zoals van Ynzo van Zanten van Tony Chocolonely en van Saskia van den Muijsenberg van BiomimicryNL. Ook vindt hier de Talkshow Vooruit Denken plaats waar de leden van het Innovatiekabinet Ruud Koornstra en Jan van Betten aan meedoen, evenals Evelijne Bruning, directeur van The Hunger Project en Rob van Hattum, hoofd wetenschap van NEMO. De opmerking van het jongetje uit de opening komt hier op tafel. Wat kunnen we doen om zo’n jongetje te ondersteunen, om hem het gevoel te geven dat hij niks te vrezen heeft en er gewoon bij hoort? Wie zou hier een rol in moeten spelen? Rob van Hattum geeft aan dat het belangrijk is om vanuit marketing toch een tegenbeeld neer te zetten. Jan van Betten geeft aan dat het bedrijfsleven hier ook een rol kan spelen en noemt het voorbeeld van Heineken in Mexico. In dit midden-Amerikaanse land is huiselijk geweld een groot probleem waarvan vooral vrouwen het slachtoffer zijn. Het biermerk heeft onlangs een campagne gelanceerd met een enorme positieve impact op de samenleving. In hun reclame richten zij zich namelijk rechtstreeks tot hun doelgroep en wijzen op het feit dat hun bier alleen maar gedronken mag worden door mannen die hun vrouw niet slaan. Dat schijnt een groot effect te hebben in Mexico waar Heineken een belangrijk onderdeel is van de status van mannelijkheid.

 

   

 

De juiste snaren geraakt
Naast het plenaire programma zijn ook diverse workshops gaande. In de Civic Space workshop was Rasul Jafarov te gast uit Azerbeidjan die als activist probeert verschillende issues op de agenda te zetten maar veel tegenwerking ondervindt van het dictatoriale regime. Zijn arrestatie in 2014 leidde tot zo’n grote internationale golf van verontwaardiging dat artiesten weigerden nog langer op te treden in het land en Jafarov zelf ontving talloze brieven en petities waarin mensen aangaven hem te steunen. Ook Phil Wilmot uit Oeganda was te gast om te vertellen over zijn inzet als activist en welke tools hij gebruikt om de steeds verdere inperking van vrijheden in het land tegen te gaan.

 

Eind van de dag wordt de theatervoorstelling HULP door Anoek Nuyens ten tonele gebracht. Een schitterende vertolking van een vrouw die een stichting erft van haar oudtante en plots verantwoordelijk wordt voor het reilen en zeilen ervan in Afrika. Anoek stelt belangrijke vragen over weldoen en medemenselijkheid in de 21ste eeuw. Het is een stuk over de zingeving en toekomst van ontwikkelingssamenwerking. Een theatervoorstelling die grote indruk maakt op de aanwezige bezoekers en waarover nog lang is nagepraat bij de borrel die de dag op geslaagde wijze afsloot. 

 

Nog meer Partos Innovatiefestival!

Met dank aan Plan Nederland en NEMO Science Museum voor het mede mogelijk maken van het festival.