Podium voor vernieuwende ideeën op vierde Partos Innovatiefestival

Nieuws

Fail fast, organisational simplification, schizofrene content, fair trade software en geen Euro maar een Afro. Zomaar wat termen die gisteren te horen waren op het Partos Innovatiefestival. Voor de vierde maal organiseerde Partos gisteren het innovatiefestival, ditmaal bij een lidorganisatie: in het KIT te Amsterdam. Met een kleine driehonderd bezoekers, zestien workshops, een tiental sprekers, safari, markt en panel werd het een goedgevulde en interessante dag.


Read the summary in English on The Spindle website.

 

Komedianten Ewout Jansen en Yinske Silva openden het festival met een kleine quiz via Kahoot, om even de kennis en stemming onder het publiek te peilen. Enkele interessante bevindingen: Zeventig procent van de bezoekers denkt niet dat we in 2030 de Sustainable Development Goals (SDGs) gaan halen. Daar had de workshopleider voor ‘Design 2030 Now’ een flinke uitdaging te pakken in de middag. ‘Save the people’ vs. ‘Save the planet’ behaalde een precieze score van 50-50. En 85 procent van de bezoekers innoveert liever bottom up dan top down.

 

Na deze interactieve opwarmer introduceerde de jarige moderator Bahram Sadeghi achtereenvolgens de 17-jarige Kehkashan Basu (winnaar International Childrens Peace Prize 2016 en oprichter Green Hope Foundation) en Moses Isooba van Africans Rising, die de zaal enthousiast toespraken. Kehkashan vertelde over haar reis naar een duurzamere wereld en hoe belangrijk het is om hierin ook jongeren een stem te geven. Isooba daagde de zaal wat meer uit en wees op het verlies aan legitimiteit van Noordelijke NGOs, en pleitte er daarnaast voor om economische groei niet te verwarren met ontwikkeling. Isooba: “GDP growth is the story of the romantic economist. We from Africans Rising want to contest this narrative.”

GDP growth is the story of the romantic economist. We from Africans Rising want to contest this narrative.


“The world is a lot more boring without innovation”
Deze quote kwam van Scott Kennedy (Buycott), die tijdens de sessie van The Spindle ‘s ochtends zijn kijk gaf op de noodzaak van innoveren. En dát er geïnnoveerd wordt, bleek wel uit de zes pitches die tijdens de ochtend streden om de prijs voor Best Idea en Best Innovation. In de andere zalen van het KIT waren onder andere workshops te volgen over ‘organisational agility’, ‘rural hubs’ en ‘inclusive grant writing’. Die over agility was zelfs last minute in elkaar gedraaid door Perpetuum en Simavi, die gelukkig Emma Proud van Mercy Corps (wegens ziekte) konden vervangen. Ewout van Galen volgde met zijn organisatie Simavi bij Perpetuum een cursus voor een ‘agile organization’ en kwam hierover vertellen. Belangrijkste voordelen van agility: ‘true connection and flexibility’, maar vooral ‘simplification’!

 

In de middag kwam o.a. Ernesto Spruyt (Tunga) spreken over impact sourcing: de integratie van low income workers in bedrijven uit meer welvarende landen, tegen een eerlijk salaris. Dit bleek vooral een goede match met softwarebedrijven, gezien de mogelijkheid tot werken op afstand. Spruyt moedigde NGOs aan om ook te focussen op fair digital employment. Marketing expert Patrick Klerks focuste ook op de digitale wereld in zijn workshop ‘Always On Marketing’. Daar benadrukte hij de snelheid waarmee het internet zich verdubbelt en de noodzaak om hier snel op in te spelen. Fail fast: “Gooi het maar online, er is geen tijd meer om uitgebreide campagnes te plannen.” Caroline Williams van Microsoft had het in haar workshop juist over digital imperialism: “Be aware, is technology serving the world? Or just your geographical area?” Naast de workshops was er ook de mogelijkheid om projecten van Partos-leden te bekijken via de Innovatiesafari (én te bevragen), naar verhalen te luisteren in de Mezrab en de vele stands te bezoeken op de markt.

 

Mezrab. foto: Rebke Klokke

 

Aan het einde van het festival gingen Kehkashan Basu en Moses Isooba nog in gesprek met Eveline Aendekerk (directeur dance4life) en Ronald Siebes (coördinator Strategische Partnerschappen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken) tijdens een panel over toekomst van ontwikkelingssamenwerking. Als afsluitende keynote speech zette Kilian Kleinschmidt (voormalige ‘burgemeester’ van vluchtelingenkamp Za’atari) de bezoekers nog even goed aan het denken. Hoe is het om het stempel ‘vluchteling’ te hebben? En: “We've forgotten that we're the first generation that is born in peace and will probably die in peace.”

 

The Spindle Innovation Awards
Voordat we naar de borrel gingen was er uiteraard nog de uitreiking van The Spindle Innovation Awards: een Public Award voor Best Innovation, Jury Award voor Best Innovation en ook een voor Best Idea. De hele zomer zijn tien teams hiermee bezig geweest en de Jury vond het zó lastig de winnaar te kiezen (die €5000 seed money ontvangt en €2000 voor support resource mobilization via Han Valk Fundraising Consultancy), dat ze prompt besloten ook een tweede (€2500) en derde prijs (€1000) uit te reiken! Felicitaties aan de winnaars: Health at Hand (Public Award), ZINC (Best Idea) en School for Justice (Best Innovation)!

 

Best Idea Award. foto: Rebke Klokke

 

Samen met Akvo inventariseerde Partos wat de bezoekers van het festival vonden. Zo’n veertig bezoekers zijn geïnterviewd door onze medewerkers. Het Festival kreeg van hen het cijfer 8. De meeste bezoekers gaven aan te komen voor debat, discussie en kennisuitwisseling. Maar ook netwerken stond hoog op het lijstje. Gezien de drukke borrel was dat doel in ieder geval vast geslaagd. Tot de volgende keer!

 

Partos bedankt alle vrijwilligers, deelnemers en Plan Nederland en Dorcas voor het mede mogelijk maken van het Partos Innovatiefestival 2017! Klik hier voor alle foto's.