Partos verwelkomt nieuw lid World Vision

Nieuws

Partos heeft dit jaar al diverse nieuwe leden mogen verwelkomen. Graag willen we een kleine voorstelronde doen! Om te beginnen met World Vison, een organisatie die opnieuw lid werd in 2020. We spraken met Marco van der Graaf, directeur van World Vision.


World Vision is een christelijke, onafhankelijke organisatie die bestaat sinds 1950. Wereldwijd zetten 40.000 medewerkers zich dagelijks in voor kinderen. World Vision biedt hulp aan iedereen ongeacht religie of overtuiging. World Vision streeft naar structurele positieve verandering in de gebieden waar ze werken zodat kinderen kunnen opgroeien in een veilige leefomgeving. Dit doen ze door nauw samen te werken met de lokale bevolking met behulp van programma’s die binnen 15 jaar worden afgerond. Binnen deze programma’s focussen ze op specifieke prioriteiten of sectorale componenten. Marco van der Graaf, inmiddels een jaar directeur bij World Vision, geeft aan het indrukwekkend te vinden wat er op wereldwijde schaal gebeurt in de organisatie, hij is blij daar een steentje in bij te kunnen dragen.
 

Onze wens voor ieder kind: een leven dat helemaal tot bloei komt. - Marco van der Graaf, directeur World Vision

Een voorbeeld van een van de projecten die World Vision momenteel uitvoert, is het zogenoemde "area programma" in Ethiopië waarin op een specifiek gebied in het land wordt gefocust. In samenwerking met gemeenschappen en lokale organisaties werkt World Vision aan een aantal prioriteiten. Enkele voorbeelden hiervan zijn onderwijs, water en sanitaire voorzieningen. Zo streeft World Vision bijvoorbeeld naar verbetering van geletterdheid onder kinderen door middel van leesclubs en financieren ze klinieken waardoor zwangere vrouwen een veilige plek hebben om te bevallen. Naast deze programma’s, streeft World Vision ernaar om de effectiviteit van bestaande methodes te vergroten. Een lokaal ziekenhuis in Ethiopië kan bijvoorbeeld vrij chaotisch georganiseerd zijn. Met als doel dit te verbeteren is er een nieuwe methode van sorteren geïntroduceerd in deze ziekenhuizen. Ziekenhuizen gaan hierdoor efficiënter met hun tijd om en hebben daardoor meer tijd om patiënten te behandelen in een goed georganiseerd, opgeruimd en schoon ziekenhuis. World Vision financiert deze projecten onder andere via kindsponsoring. Hierbij ligt niet alleen de focus op het kind zelf, maar ook op de omgeving en familie van het sponsorkind. Duurzame ontwikkeling is hierbij belangrijk. Verder ligt de focus van World Vision op kwetsbare kinderen in ramp en conflictgebieden.

World Vision is werkzaam op wereldwijde schaal, waarbinnen 30 medewerkers zich inzetten vanuit Nederland. Marco van der Graaf legt uit een actieve bijdrage aan de impact van ontwikkelingssamenwerking vanuit Nederland te willen leveren. Vandaar ook het lidmaatschap bij Partos. Hij legt uit veel te kunnen bieden in deze samenwerking, vooral op het gebied van kennis, onderzoek en impact. World Vision vindt dit soort partnerschappen erg belangrijk, want “samen kom je verder dan in je eentje”. Deze samenwerking met andere Partos-leden op het gebied van kinderen en duurzame ontwikkeling is iets waar Marco erg naar uitkijkt.