Partos toekomstverkenning: Ben jij future-fit?

Nieuws

Je hebt je handen vol om de alledaagse problemen en uitdagingen het hoofd te bieden. Graag zou je meer en regelmatiger tijd willen inruimen om over de toekomst na te denken. En naast meer tijd zou je meer mensen willen zien waarmee je ontwikkelingen kan duiden en de toekomst kan vormgeven. Herkenbaar?


Het zijn veelgehoorde uitlatingen van mensen die een project, programma of organisatie leiden. Bijna iedereen heeft moeite om een goede balans te vinden tussen de korte en lange termijn. Terwijl niets belangrijker is dan die balans in een omgeving die in een ingrijpende transitie verkeert, zoals ontwikkelingssamenwerking. Daarom pakt Partos dit op. En vragen we jou om bij te dragen, voor jezelf en je organisatie.

 

Doe mee en word ook ‘future-fit’
Hoe ziet de wereld eruit in 2025? Die vraag is al meer dan vijftig keer beantwoord door leden van Partos en anderen, doordat zij hun verhaal deelden via de online tool Sprockler. Door deze inquiry in te vullen deel je jouw verhaal, waarvan je denkt dat die een voorspelling is van hoe ontwikkelingssamenwerking er in de toekomst uit ziet. Hoe meer verhalen, hoe meer trends zichtbaar worden en hoe waardevoller deze toekomstverkenning wordt. Ga er dus even voor zitten en vul ‘m ook vast in! Kijk erna op de Sprockler Visualizer hoe jouw input zich verhoudt tot de andere verhalen.

 

Een aantal leden van Partos vulden de Sprockler in tijdens de ALV vorige week.

 

Hoe zit de toekomstverkenning in elkaar?
In 2014 deed Partos reeds een toekomstverkenning voor de Vereniging. Het resultaat was het toekomstscenario ‘Verbinden voor vernieuwing en Impact’, waar ook het Partos innovatieplatform The Spindle uit voortkwam. Nu start Partos dus een bredere verkenning, namelijk naar de toekomst van de ontwikkelingssamenwerking en Nederlandse ontwikkelingsorganisaties. Juist in een toekomstverkenning waar je ervaringen en inzichten deelt, trends identificeert en duidt en inzet op ‘transformatieve scenarioplanning’ is diversiteit cruciaal. Perspectivity ondersteunt Partos daarbij. Voor een inclusieve insteek en maximaal bereik in Nederland en het buitenland zet Perspectivity hun online tool Sprockler in, voor het verzamelen en zichtbaar maken van de verhalen en trends. Op de eerste plaats doet Partos dit voor en met de leden. Daarnaast zoekt Partos inbreng van allerlei andere relevante partijen, in Nederland en van zuidelijke partners. Schroom dus niet om de link naar de Sprockler te delen met je partners. Des te meer inbreng, des te waardevoller.

Schroom niet om de link naar de Sprockler te delen met je partners. Des te meer inbreng, des te waardevoller.

Een ‘verkennersgroep’ van circa 25-30 personen gaat met de informatie die via Sprockler verzameld is aan het werk. In drie reflectieve en co-creatieve bijeenkomsten (december en januari) duiden zij trends en schetsen zij mogelijke toekomstscenario’s. Ook wordt gekeken naar de consequenties voor Nederlandse ontwikkelingsorganisaties. Deelname aan deze bijeenkomsten is op uitnodiging, om de diversiteit van deelnemers zeker te stellen. Ben je niet uitgenodigd en mocht je heel graag mee willen doen, stuur dan een mail aan Saskia van den Kieboom via saskia@remove-this.partos.nl.

 

Het eindresultaat
De tussentijdse resultaten kun je zien op de Sprockler Visualizer. De uitkomsten gaat Partos breed delen, te beginnen op de Algemene Ledenvergadering in april 2018. Wil je zeker zijn dat je een e-mail krijgt met het eindrapport van de toekomstverkenning? Stuur een mail naar info@remove-this.partos.nl, dan zorgt Partos dat je op de verzendlijst komt.