Dilemmax in de praktijk: de ervaringen van NIMD

Nieuws

Het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie liet Dilemmax, het kaartspel om op spelenderwijze integriteitskwesties te bespreken, vertalen in het Spaans en het Frans. Wij waren benieuwd waarom en spraken met Angela Tjoa over de ervaringen van NIMD met Dilemmax.


Als noodhulp- en ontwikkelingsorganisaties willen we er alles aan doen om grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik te voorkomen. Om Partos leden te ondersteunen bij het inrichten van een eigen integriteitssysteem en handhaven van een gedragscode heeft Partos zich afgelopen jaar uitvoerig ingezet op het thema integriteit. Een onderdeel binnen dit traject was de ontwikkeling van het spel Dilemmax. Dit spel laat deelnemers op laagdrempelige manier kennis maken met het thema integriteit. Hierbij worden dilemma’s op de werkvloer besproken en daarbij wordt er openlijk gedacht en gesproken over integriteitskwesties. Alle leden ontvingen in oktober 2019 een gratis kaartspel.

W
ij vroegen ons af hoe het spel bevalt. Angela Tjoa van het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie (NIMD) vertelde ons hier alles over.

  


Angela Tjoa is werkzaam als Office Manager en vertrouwenspersoon bij NIMD. Hier is ze vanuit haar rol als vertrouwenspersoon medeverantwoordelijk voor het informeren van (nieuwe) medewerkers over het integriteit beleid van de organisatie, waaronder een klokkenluidersregeling en een code of conduct. Voor de bewustwording van de code of conduct, ontwikkelde ze een integriteitsworkshop voor werknemers van de verschillende landenkantoren van NIMD. Dilemmax is daar een onderdeel van geworden. “Dilemmax biedt een toegankelijke manier om men bewust te maken van integriteitskwesties” aldus Angela. “Omdat integriteitskwesties multi-interpretabel kunnen zijn en omdat NIMD werkt met lokale partners is het belangrijk dat het spel in meerdere talen wordt uitgebracht. Daarom hebben we naast de Engels versie ook een versie laten vertalen in het Spaans en het Frans.”

Het spel is al in verschillende talen gespeeld, vertelt Angela. Op een bijeenkomst in Jordanië in het Engels en op een bijeenkomst in Nederland met managers van de verschillende landenkantoren van NIMD uit Afrika, Latijns Amerika en Azië, werd het spel gespeeld in drie verschillende talen. “Dit was een succes. In deze sessies zochten we samen naar antwoorden op dilemma’s en gingen we de dialoog aan. Uiteindelijk bleken de standpunten van verschillende mensen redelijk overeen te komen.” Ook vertelde Angela dat het spel er voor zorgt dat dilemma’s of knelpunten op een later moment makkelijker aangekaart kunnen worden en het ‘de ongemakkelijke stilte’ doorbreekt. 

“Je kunt pas wat gaan leren als je het gaat doen”.

Het spel is precies om die reden gemaakt, om op toegankelijke manier over moeilijke onderwerpen te praten. 

Wil je meer weten over het spel? Of wil je een op maat gemaakt spel? Meer informatie hierover in dit artikel.