De Partos Toolkit voor de Europese Verkiezingen

Nieuws

Op 23 mei zijn de Europese verkiezingen. Ook in Europa staat ontwikkelingssamenwerking op de agenda. Daarom is het belangrijk dat organisaties aandacht geven aan deze verkiezingen. De vraag is alleen hoe je dat het beste doet. Om je hierbij te ondersteunen bundelen we hier praktische middelen en informatie rond de EU verkiezingen.


 Er zijn allerlei redenen waarom de verkiezingen voor het Europees parlement vaak niet onze volle aandacht krijgen. We zien ze immers ook minder in de media dan andere, nationale verkiezingen. De EU is log en complex, waardoor je soms langer bezig bent met het uitleggen wat Europa nu precies doet, dan dat je aan de slag kan met gerichte strategische communicatie. Sterker nog, we weten vaak zelf niet eens hoe de EU precies werkt. Ga het dan nog maar een keer aan je achterban uitleggen. Last, but not least zijn we na de Provinciale Staten verkiezingen ook wel een beetje verkiezingsmoe.

 

Er zijn daarentegen ook meer dan genoeg redenen om deze verkiezingen wél aandacht te geven. De EU staat op een kruispunt. De Brexit en de verdere opkomst van populistische partijen in Europa hebben meer invloed op de koers van Europa dan ooit. Aan de andere kant hebben het succes van de klimaat en vrouwenmarsen over heel Europa ook laten zien dat een ander, progressief Europa mogelijk is.

 

Deze toolkit is bedoeld als hulpmiddel voor onze leden en hun achterban (en andere strategische partners) om een koers te kiezen in het spanningsveld van de Europese verkiezingen en zo het tij te keren voor een eerlijk Europa.

 

Praktische tools

Om te beginnen hebben we enkele praktische tools verzameld. Concord, de Europese partos, heeft infographics gemaakt die vrij te gebruiken zijn voor onze leden. Deze infographics vind je hier. De infographics kun je bijvoorbeeld gebruiken als visuele ondersteuning van tweets of andere posts op sociale media. Op twitter is het natuurlijk ook handig om gebruik te maken van de ‘officiële’ hashtags #thistimeimvoting en #ep2019

 

Een nieuw verhaal

Om aandacht te geven aan de Europese verkiezingen is er ook een noodzaak voor een (nieuw) verhaal. Door bovengenoemde problemen is het altijd moeilijk gebleken om het Europese verhaal te verkondigen. Solidar, een Europees netwerk van organisaties in het maatschappelijk middenveld, heeft een rapport geschreven om hiermee te helpen. Het doel van dit rapport is om antwoorden te geven op veel gestelde vragen. Is de EU wel een positieve toevoeging voor ons dagelijks leven? Doet de EU genoeg aan duurzaamheid, of aan ontwikkelingssamenwerking? Deze en andere vragen worden in het rapport beantwoord met feiten. Op deze manier biedt het rapport praktische ondersteuning waarop je jouw Europese verhaal kan vertellen. Het Engelse rapport kun je hier vinden. Een Nederlandse versie zal ook hier verschijnen wanneer die er is.

 

Campagnes

Om het tij te keren is een brede coalitie van grassrootorganisaties, ngo’s en andere betrokkene bezig om een breed gedragen publiekscampagne op te zetten. In deze campagne willen we laten zien dat er brede steun is voor solidariteit, mensenrechten en een stevig klimaatbeleid binnen de EU. Je kunt hier meer lezen. Wil je meer weten of aanhaken? Neem dan contact op met communicatiemanager Sera Koolmees (sera@partos.nl) of politiek analist Ingrid Coenen (ingrid@partos.nl).

 

 

Een andere EU campagne is een Europees “adopteer een SDG”. Na het succes van deze campagne in Nederland gaat er een poging gedaan worden om dit te vertalen naar de EU. Het doel is om Europarlementariërs een SDG te laten adopteren. Net als in Nederland, zullen parlementariërs die een SDG adopteren deze de volle aandacht geven en zorgen dat ‘hun’ doel bereikt wordt. Interesse in deze campagne? Neem dan contact op met Koos de Bruijn.

 

We hopen hiermee handige tools en informatie gegeven te hebben om te helpen bij de komende EU verkiezingen. Deze pagina zal ge-update worden elke keer wanneer er nieuwe informatie beschikbaar is. Ken jij nog handige tools of goede verhalen over Europa en wil je die delen met de leden van Partos? Neem dan contact op met Ravian Ruijs (Ravian@remove-this.partos.nl).