De Macht van de Tegenkracht: online kennisdebat over civic space

Nieuws

Als opmaat naar een langer lopende inzet van Partos op het thema 'civic space en de veerkracht van civil society' organiseert Partos in samenwerking met vakblad Vice Versa, Action Aid en Both Ends een online kennisdebat.


Wereldwijd staat de ruimte voor maatschappelijke organisaties en activisten onder druk, terwijl zij als maatschappelijke kracht cruciaal zijn bij het inclusief en duurzaam maken van ontwikkeling. CIVICUS, de wereldwijde koepel voor maatschappelijke organisaties, besteedt er aandacht aan in hun jaarlijkse rapport State of Civil Society. Civic space - en vernieuwing van strategieën en actiemiddelen daar waar die onder druk staat - is een van de hoofdthema's waar Partos de komende jaren op gaat inzetten. 

Welke beperkingen van de maatschappelijke ruimte zijn er (tevens in het Westen)?

Als onderdeel van het Civic Space Platform, het nieuwe ledenplatform op dit thema, agendeert Partos incidenten en trends, formuleert het platform gezamenlijke acties en leren ze over effectieve nieuwe strategieën. Met The Spindle, het innovatieprogramma van Partos, zijn we op zoek naar voorbeelden en ideeën van organisaties die slimme oplossingen of nieuwe tactieken toepassen en daarmee ook onder moeilijke omstandigheden effectief zijn bij het mobiliseren van burgers.

 

De Macht van de Tegenkracht
De komende weken is er op Vice Versa Online aandacht voor civic space onder het mom van 'De Macht van de Tegenkracht'. Wat is civic space? Welke beperkingen van de maatschappelijke ruimte zijn er (tevens in het Westen)? Wat zijn nieuwe strategieën hoe met de beperkingen om te gaan of civic space te beschermen? Volg het online kennisdebat en doe mee!

 

Ook op het Partos Innovatiefestival is er ruime aandacht voor Civic Space. En op 3 oktober presenteert Partos in samenwerking met CIVICUS hun The State of Civil Society Report 2016 tijdens een high level meeting bij Oxfam Novib.

Voor meer informatie neem contact op met Koos de Bruijn via koos@remove-this.partos.nl of Anne-Marie Heemskerk via amh@remove-this.partos.nl.