Column Bart Romijn: Vertrouwen in de toekomst

Nieuws

Vorige week presenteerde Rutte III het nieuwe regeerakkoord onder de noemer ‘Vertrouwen in de Toekomst’. In diezelfde week organiseerden wij voor de vierde maal het Partos Innovatiefestival. Als het festival een voorbode is van de toekomst van Nederlandse ontwikkelingsorganisaties, dan heb ik zeker vertrouwen in de toekomst.


Opvallend waren de leergierigheid over nieuwe werkvormen en de bereidheid om mee te doen in het verkennen van de toekomst. Wie zei dat ontdekkingsreizen iets van vroeger is? Op het festival bleek dat nog steeds grenzen worden verlegd en nieuwe wegen worden ontdekt. Kijk maar naar de schier oneindige toepassingen van open data voor ontwikkeling: de workshop Digital Transformation was vrijwel meteen volgeboekt. Samen trends herkennen en hun invloed op de toekomst voorspellen kwamen aan bod, maar ook het ontwerpen van een gewenste toekomst in de extra lange workshop Design 2030 Now. Allemaal ontdekkingen die ons helpen bij het werken aan een betere wereld.

Als het festival een voorbode is van de toekomst van Nederlandse ontwikkelingsorganisaties, dan heb ik zeker vertrouwen in de toekomst.

Betrek jongeren bij hun eigen toekomst
Opvallend tijdens het festival was ook het grote aantal jonge mensen. Ook dat geeft vertrouwen in de toekomst. Nadat vorig jaar Kindercorrespondent Tako Rietveld pleitte voor meer betrokkenheid van kinderen, brak ditmaal de 17-jarige winnares van de International Children’s Peace Prize, Kehkashan Basu, een lans voor meer inbreng door jongeren. Ze gaf verschillende anekdotes op welke manier haar leeftijd haar nu in de weg staat. Zo werd ze al eens tegengehouden door de beveiliging als ze het podium op moest bij een grote conferentie en is het voor haar lastig om als minderjarige subsidie aan te vragen voor haar Green Hope Foundation.

 

We weten dat er veel barrières zijn voor jongeren binnen organisaties en in allerlei nationale en internationale gremia. Dat betekent werk aan de winkel, ook voor Partos. We hebben afgelopen zomer een aanzet gegeven voor een Partos Jongerenraad. Deze vooralsnog informele groep heeft twee speerpunten gekozen: verbetering van de kansen voor jongeren binnen ontwikkelingsorganisaties en meer inbreng in de aansturing van organisaties, in de governance. Ik hoop dat we dat binnen Partos vorm kunnen geven. Ik zie dat als een van de belangrijkste investeringen in ‘Vertrouwen in de toekomst’.

 

Bart Romijn
Directeur Partos

 

Lees ook het verslag van het Partos Innovatiefestival.