Bruisend Connected Development Festival

Nieuws

Afgelopen vrijdag 13 november organiseerde Partos samen met Open Development Camp het Connected Development Festival, gefocust op innovaties in ontwikkelingssamenwerking: Social meets Tech. Er waren vele workshops, Lightning Talks en andere programma-onderdelen waarin de verbinding werd gelegd tussen innoveren en het vergroten van sociale impact. Met zo’n 400 bezoekers op het Festival in het Theater aan het Spui werd het een bruisende dag!


Op partosnl.tumblr.com kun je vele video’s en foto’s bekijken, artikelen teruglezen en enkele presentaties terugvinden!
 
Meer dan genoeg ruimte was er voor de bezoeker om zich een pad te banen tussen de vele onderdelen om zo een persoonlijk programma samen te stellen. Van workshops over drones met sociale impact tot de NGO van de toekomst. Van een talkshow over disruptive innovations tot beeldvorming over de vluchtelingencrisis. Van Campaign Train tot Innovatiesafari. In totaal waren er zeven Lightning Talks, zestien workshops en zes talkshows. Een vol maar bovenal bruisend programma.

De dag bleek een graadmeter voor de ontwikkelingssector, die momenteel sterk verandert, om maar niet te zeggen zich: ontwikkelt. – A. Bongers / OneWorld

 
Een kleine greep uit het programma
Natuurlijk zijn er ook enkele bevindingen gedaan. Zo bleek uit de workshop Breaking through Silos dat de ontwikkelingssector kan leren hoe te werken aan vernieuwing, namelijk door op een agile en iteratieve manier te werken bij software ontwikkeling. Het combineren van een traditionele needs assessment met user designtechnieken leiden tot nieuwe manieren van projectontwikkeling. Er werd ook nagedacht over hoe financiering van donoren geschikt te maken voor deze iteratieve manier van werken, in plaats van het denken in traditionele logframes.


In de NGO of the Future workshops werden in een video van Danny Sriskandarajah (CIVICUS) verschillende uitdagingen geschetst voor de toekomst. Denk aan de krimpende ruimte voor maatschappelijke organisaties en de nieuwe balans in Noord-Zuid relaties. Het bleek nog niet zo gemakkelijk om na te denken over wat er over vijftien jaar nodig is voor NGOs zonder je te baseren op wat er nu gedaan wordt. De leerpunten uit deze workshops gebruikt Partos als startpunt voor gezamenlijk leren en visieontwikkeling.


De Dragons’ Den van Ondernemen Zonder Grenzen (door CrossWise Works) was een succes. Drukbezocht,  met interessante pitches en een kritische jury. NAMé Recycling, Goodhout en Ndassie Solar behoorden tot de winnaars.

 

Even succesvol was de Exclusion Radar workshop, geleid door het Centre for Innovation van de Universiteit Leiden. Er is voldoende output vergaard tijdens de brainstorms, waardoor de prototype van de Exclusion Radar verbeterd kan worden.

 

Voor herhaling vatbaar waren ook de workshops over Open Data visualisatie en de Visual Innovation Bootcamp. Veel enthousiasme was er  over de praktische en hands-on aanpak in deze workshops, waar de deelnemers direct mee aan de slag kunnen.


Indrukwekkende campagnes in ‘Campaigns that change the world’ – verzameld door N=5, LEMZ en W.Green – trokken veel bezoekers de Grote Zaal in, net als de Internationale SamenwerkingsPoort waar Speciaal Gezant voor Migratie Bram van Ojik het publiek vertelde over de uitkomst van de migratietop in Valetta.


Aan het eind van de dag vloog de tijd voorbij tijdens de borrel, waar Sabrina Starke met haar prachtige soulstem het Connected Development Festival afsloot.

 

Dankwoord
Graag bedanken Partos en Open Development Camp alle sprekers en workshopleiders die een inhoudelijke bijdrage leverden aan het programma, maar ook in het bijzonder Petra Stienen (moderator van de dag), CrossWise Works (Kaline van Halder & Eva Rootmensen), het Innovatiekabinet (Annewies Kuipers & Herman Poos) en het Theater aan het Spui.


Met dank aan de Gemeente Den Haag, Plan Nederland en Hivos voor het mede mogelijk maken van het Connected Development Festival.

 

Lees ook:
‘Innovatie staat centraal op het Connected Development Festival’ – OneWorld
‘Noodzaak tot vernieuwing’ – Vice Versa
‘Development Data: One Step Beyond’ – Open Development Camp