15 jaar Europese samenwerking door ontwikkelingsorganisaties

Nieuws

De Europese Koepel voor ontwikkelingssamenwerking bestaat 15 jaar en vierde dat tijdens haar General Assembly (algemene ledenvergadering) in Brussel op 13 en 14 juni. Partos was als actief lid aanwezig bij deze vergadering.


Wat is CONCORD?

CONCORD is de Europese confederatie voor NGO’s in de ontwikkelingssector bestaande uit nationale platformen zoals Partos en internationale netwerken. CONCORD telt 52 leden en vertegenwoordigt daarmee meer dan 2600 NGO’s die op hun beurt weer worden gesteund door miljoenen burgers in Europa. Deze gebundelde kracht met meer politieke impact wordt gebruikt om te pleiten voor Europees beleid op het gebied van duurzame, economische en sociale ontwikkeling. Dit beleid moet gebaseerd zijn op mensenrechten, justice en gendergelijkheid. Dit is niet het enige dat ze doen, ze werken ook samen met regionale en internationale organisaties die zich bezighouden met het maatschappelijk middenveld. Zo zorgen ze ervoor dat het EU beleid ook duurzame ontwikkeling in partnerlanden promoot. Coherentie is dus voor CONCORD, net als voor Partos, een belangrijk thema.

 

Let’s tackle the future

CONCORD viert haar jubileum met de slogan ‘let’s tackle the future’. In de afgelopen 15 jaar is er veel veranderd in de Europese Unie, maar ook in de nabije toekomst komen er een aantal belangrijke veranderingen aan. In 2019 zijn er Europese verkiezingen en zal ook het nieuwe EU budget (Multiannual Financial Framework) voor de komende zeven jaar worden vastgesteld. Genoeg te doen dus voor CONCORD.

 

Europese verkiezingen

De Europese verkiezingen hebben ook effect op Nederland. Veel onderwerpen kan een land als Nederland niet alleen aanpakken, zoals bijvoorbeeld klimaatverandering en het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDGs). Deze onderwerpen worden ook op EU niveau besproken. De Europese verkiezingen zijn daarom erg belangrijk voor welk beleid de EU in de aankomende jaren gaat voeren op deze onderwerpen. CONCORD coördineert de activiteiten rond de verkiezingen in Brussel. Ook helpt CONCORD nationale platformen zoals Partos met hun acties rondom de EU verkiezingen in eigen land.

 

Wat voor invloed heeft het EU budget

Het EU budget, officieel het Multiannual Financial Framework(MFF) genoemd, is het totale budget van de EU voor de komende zeven jaar. In dit framework wordt ook besloten welk deel van het totale budget bijvoorbeeld naar ontwikkelingssamenwerking gaat en wat er allemaal onder de noemer ontwikkelingsgeld valt. Het MFF schetst zo de Europese kader voor de toekomst van Europese ontwikkelingssamenwerking.

 

Er staat dus veel te gebeuren voor CONCORD en Partos houdt je daar graag van op de hoogte. Meer informatie over CONCORD kan je vinden op hun website waar je tevens hun jaarverslag kan lezen. Voor vragen over CONCORD of de EU kun je ook contact opnemen met Ingrid Coenen via ingrid@remove-this.partos.nl