Proeftuin 1# Bouw mee aan een nieuw narratief voor ontwikkelingssamenwerking | Geannuleerd

Datum: 24 maart 2020

Vanwege de maatregelen die zijn getroffen door de Nederlandse regering om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen, treft ook Partos haar maatregelen.

 


Proeftuin 1# Bouw mee aan een nieuw narratief voor ontwikkelingssamenwerking 

Hoe geweldig zou het zijn als we samen het komende 'verkiezingsjaar' met een goed verhaal over ontwikkelingssamenwerking naar buiten gaan? Richting onze doelgroepen, richting de politiek en richting de Media. In deze eerste proeftuin van het jaar willen we met een diverse groep leden aan de slag met het versterken van het narratief voor ontwikkelingssamenwerking. Kunnen we bouwen aan een gezamenlijk verhaal met nieuw elan? En hoe ziet die er dan precies uit? Gaan we voor een hoopvol, idealistisch of een realistisch verhaal? Eén die de essentie van ontwikkelingssamenwerking omvat en tegelijk aansluit bij het maatschappelijke en politieke debat? Welke 'ingrediënten werken goed in een narratief?

 

Nieuw Narratief

Feiten en beeldvorming rondom ontwikkelingssamenwerking lopen in Nederland nog wel eens uiteen. Ook zijn boodschappen over internationale solidariteit in tijden van grote mondiale uitdagingen niet eenvoudig uit te dragen. In de media wemelt het van de ‘rechts-populistische’ frames. Als we daarop ingaan staan we al op achterstand. Welk aansprekend narratief kunnen we er tegenover stellen? Hebben we een menselijker verhaal nodig? Een hoopvolle boodschap gebaseerd op universele waarden en rechtvaardigheid? Kunnen we met persoonlijke verhalen over de impact van ontwikkelingssamenwerking een verschil maken? Of spreekt het verhaal van ‘eigenbelang’ een veel groter publiek aan? Dat zogezegd investeren in ontwikkelingssamenwerking ‘verstandig’ is voor onszelf, gezien de uitdagingen op onderwerpen als migratie, klimaat en ongelijkheid.  

 

In deze proeftuin over het “nieuwe narratief” verkennen we de huidige trends en ‘lessons learned’ wat betreft constructieve frames binnen ontwikkelingssamenwerking en onderzoeken we hoe we onze boodschap kunnen verbeteren. Onder begeleiding van BKB campagne expert Justin Koornneef gaan we aan de slag met het narratief. Hoe kunnen we actuele maatschappelijke thema’s zoals ongelijkheid, nieuwe economie, klimaat, gender en migratie verbinden aan ontwikkelingssamenwerking? De duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) worden vaak gezien als een frame die ver van mensen af staan. Toch herkennen veel mensen dat dilemma’s vandaag de dag globaal zijn. En dat wat hier gebeurt effect heeft op daar en vice versa. Zijn er kansen om de duurzame ontwikkelingsdoelen meer in te zetten binnen het narratief?

 

Kortom, tijdens deze proeftuin gaan we echt aan de slag met welke ingrediënten werken… om tot nieuw elan in het narratief te komen. Je kunt je aanmelden via het formulier onderaan de pagina.

 

2020 Politiek jaar – actielijn communicatie

Ook richting de volgende Tweede Kamerverkiezingen is het belangrijk dat we klaar staan met een fris narratief die aanspreekt bij een groot publiek en bij de politiek. Het bouwen aan het narratief is de eerste stap. Een daadkrachtig communicatie en mediaplan is de volgende stap. Samen met een betrokken groep communicatieprofessionals en lobbyisten gaan we aan de slag om een communicatiestrategie vorm te geven en tot uitvoering te brengen. Doe je mee in deze actielijn? Voor meer informatie neem contact op met Sera Koolmees (sera@partos.nl).

 

 

Wat zijn de proeftuinen ook al weer?

De proeftuinenreeks is in 2019 gestart en biedt een plek aan communicatie collega's die zich bezighouden met beeldvorming van ontwikkelingssamenwerking. In de proeftuinen staat het delen van ervaringen centraal en het leren over hoe we aansprekend en constructief kunnen communiceren over ontwikkelingssamenwerking. Hoe kunnen we effectief werken aan krachtige verhalen en beelden over het werk van ontwikkelingsorganisaties? Door met deze vraag aan de slag te gaan bouwen we aan een gedeeld repertoire van ervaringen, verhalen, tools, richtlijnen en effectieve werkwijzen. Hiermee willen we een positieve bijdrage leveren aan de beeldvorming rondom ontwikkelingssamenwerking. Door het jaar heen worden verschillende proeftuinen georganiseerd. Heb je een goed idee voor een proeftuin? Laat het ons vooral weten!         

 

Neem contact op met Sera Koolmees (Partos Communicatie & Beeldvorming)                                                                                                                                                                                                                                                               

 

 


Inschrijving

Inschrijven


For more information : info@partos.nl